Pilko kotisiivousurakka – lue täsmäohjeet uunin, lattiakaivon, lieden, saunan ja lauteiden pesuun

Uuvuttaako kotisiivous? Haluamme helpottaa urakkaa täsmäohjeilla eri tilojen ja kohteiden puhdistamiseen ekologisesti säästämällä samalla sinulta sekä rahaa että aikaa.

Lieden puhdistus

Jos asunnossa laitetaan paljon ruokaa, nopea pyyhkäisy ja ruokaroiskeiden poisto kuuluu päivittäiseen kotisiivoukseen. Liedestä kannattaa pitää huolta ja siksi perusteellisempi puhdistus on ajoittain tarpeen.

Parhaiten lika irtoaa tuoreeltaan. Jälkikäteen sitä voi yrittää pehmentää vedellä ja pyyhkiä rätillä.

Lieden puhdistuksessa käytettävä väline ja aine riippuvat paljon lieden materiaalista eli siitä, onko kyseessä kaasuliesi, induktiolevy vai keraaminen liesi.

Yksi parhaista välineistä lieden puhdistukseen tavallisin kotikonstein on ruokasoodasta ja vedestä tehty seos, jolla hierotaan tahrat pois rätin avulla. Astianpesuaine ja tiskiharja ovat myös hyviä välineitä. Nämä välineet sopivat useimmille liesille.

Keraamiselta ja induktioliedeltä voit kätevästi poistaa kiinni palaneen lian metallisella lastalla. Emali- ja teräspinnoilla taas on varottava minkään naarmuttavan välineen käyttöä.

Uunin pesu

Uunin pesussa paras ase on mäntysuopa, kotisiivouksen takuuaine. Kauppojen kalliit uuninpuhdistusaineet ovat väkeviä aineita eivätkä välttämättä perinteistä mäntysuopaa tehokkaampia.

Uunin pesua pidetään usein ikävänä työnä, mikä johtuu osittain siitä, että ruokatahrat palavat tiiviisti kiinni, ja osin siitä, että uuni sijaitsee usein lattitasossa, mikä tekee siivousasennosta hankalan. Noudata näitä ohjeita ja tee uunin pesusta helpompaa!

  1. Levitä mäntysuopaliuosta uunin pohjalle ja tahrojen päälle.
  2. Kuumenna uuni 50 asteeseen, kunnes mäntysuopa alkaa kuplia.
  3. Anna uunin jäähtyä.
  4. Pyyhi liat ja tahrat pois.

Uunin siivoamiseen tällä tavoin ei pitäisi mennä varttiakaan. Jos uunissa on silti joitain tahroja käsittelyn jälkeen, sekoita ruokasoodaa ja suolaa samanlainen annos vesitilkkaan ja hiero tahroja aineella.

Lattiakaivon puhdistus

Lattiakaivon pesu lienee harvan suosikki kotisiivouksessa mutta puhdas lattiakaivo tekee suihkussa käymisestä miellyttävää eikä se sitten ala haista. Lattiakaivon peseminen on sen miellyttävämpää, mitä useammin sen tekee.

Parhaat välineet lattikaivon puhdistukseen ovat neutraali pesuaine ja vanhat hammas- ja tiskiharjat. Kannattaa varata työhön myös varrelliset kumihanskat ja ottaa roskis lähelle.

Kätevintä on aloittaa ritilästä. Joitakin on hankala irrottaa mutta jokin niksi siihen kyllä löytyy. Irtohiusten ja kerääntyneen lian poistamisen jälkeen ritilä kannattaa pestä neutraalilla pesuaineella ja puhdistaa sikäli huolella, että puhtaaseen ritilään lika ei niin nopeasti ala tarttua.

Lattiakaivon seinämiin kerääntyy myös likaa. Niihin tehoaa sama puhdistusaine kuin ritiläänkin. Käytä kaivon puhdistuksessa runsaasti juoksevaa vettä.

Saunan siivous ja lauteiden pesu

Sauna on kuuma ja kostea tila, joten siellä epäpuhtaudet viihtyvät. Parasta olisi, että sauna ehtii kuivua kunnolla käyttökertojen välillä.

Saunan siisteystaso riippuu käyttötiheydestä. Tavallinen suomalainen perhesauna kannattaa pestä muutamia kertoja vuodessa kunnolla, vaikka kevätsiivouksen ja joulusiivouksen ohessa.

Aloita saunan siivous kiukaasta. Nosta kivet pois ja imuroi kiuas sisältä ja pese se miedolla pesuaineella.

Toimiva saunan pesuaine on kotisiivouksen klassikko mäntysuopa. Älä käytä klooria sisältäviä pesuaineita, sillä ne ovat höyrystyessään terveydelle haitallista.

Käytä puisten seinien ja lauteiden pesuun harjaa. Harjaa lauteet puun syiden suuntaisesti ja seinät alhaalta ylöspäin. Muista pestä lauteet myös alapuolelta, sillä hiki ja lika valuvat sinne. Huuhtele lauteet kylmällä vedellä, sillä se saa puun syyt sulkeutumaan.

Anna saunan kuivua huolella siivouksen jälkeen. Saunan kannattaa olla hieman lämmin kuivumisen nopeuttamiseksi ja varmistamiseksi mutta liian raju kuumennus saattaa aiheuttaa puun halkeamisen.