Kotisiivous Konmari-metodilla

Konmari on ollut pinnalla jo muutamia vuosia ja yhä useampi on mullistanut elämänsä konmari-metodilla. Toisaalta et ehkä ole lukenut Marie Kondon kahta kirjaa ja se, mistä metodissa on kyse, on kenties hautautunut hehkutuksen alle. Tässä on pieni tiivistelmä avuksi konmari-kodin saavuttamiseksi.

Mikä tai kuka on konmari?

Konmari on siivousmetodi, jonka on kehittänyt Marie Kondo -niminen japanilainen siivousekspertti. Hän on pienestä pitäen rakastanut siivoamista ja opiskeli yliopistossa sosiologiaa ja erikoistui siivoukseen.

Kondo on kirjoittanut kaksi kirjaa, Konmari: Siivouksen elämänmullistava taika ja Konmari: Iloa säkenöivä järjestys. Kirjat ovat olleet maailmanlaajuisesti valtava menestys ja Marie Kondo on sittemmin saanut oman televisiosarjan sekä kaappi- ja laukkumallistot, joihin on kätevää säilöä kodin tavaraa.

Miten siivotaan koti konmari-metodilla?

Konmari-metodi tarkoittaa koko kodin siivoamista kerrallaan askel askeleelta. Metodissa on kuusi perussääntöä, jotka ovat:

  1. Sitoudu siivoukseen eli tee se kerralla loppuun.
  2. Kuvittele unelmiesi elämäntapa, jotta sinulla on selkeä tavoite urakassasi.
  3. Hankkiudu ensimmäisenä eroon tavarasta, jota et aio pitää.
  4. Siivoa tavaran kategorian, älä sijainnin mukaan eli siivoa tavararyhmä kerrallaan riippumatta siitä, missä se kotonasi sijaitsee.
  5. Noudata oikeaa siivousjärjestystä, johon palaamme pian.
  6. Kysy itseltäsi jokaisen tavaran kohdalla, tuottaako se sinulle iloa ja pidä vain ne tavarat, jotka tuottavat iloa.

Marie Kondo on kokemuksen seurauksena jakanut kodin tavarat seuraaviin kategorioihin, jotka siivotaan tässä järjestyksessä:

  • vaatteet
  • kirjat
  • paperit
  • sekalaiset
  • tunne-esineet

Käytännössä kaikki kyseiseen ryhmään kuuluvat tavarat kuuluu ottaa kerrallaan esille eli esimerkiksi tyhjentää vaatekaappi sängyn päälle. Käymällä läpi kategorian kerrallaan saat käsityksen siitä, kuinka paljon tavaraa sinulla on. Kun tavarat on käyty läpi, yhden kategorian tavarat sijoitetaan samaan paikkaan.

Jokainen tavara otetaan yksitellen kerrallaan käteen ja mietitään, tuottaako se sinulle iloa. Jos vastaus on ei tai epäröit, heitä tavara pois. Kuitenkin on hyvä säästää asioita, jotka tuovat välillistä iloa, kuten imurisi, jota et välttämättä rakasta mutta joka on huomattava apu kodin siivoamisessa.

Tavaroiden säilyttäminen kotona

Konmarilla on neljä periaatetta tavaroiden säilyttämiseen.

Ensimmäisenä tavarat kuuluu viikata. Tämä on toki erityisen olennaista vaatteiden kohdalla mutta pätee myös esimerkiksi johtoihin. Konmari neuvoo viikkaamaan vaatteet suorakulmion muotoon niin, että ne pysyvät pystyssä.

Toiseksi asiat pitää säilöä pystysuunnassa, sillä silloin näet helpommin, mitä kaikkea sinulla on eikä sinun tarvitse nostaa muuta tavaraa haluamasi tavaran päältä päästäkseni siihen käsiksi.

Kolmantena yhden kategorian tuotteet pitää laittaa samaan paikkaan eli ei niin, että kotona on useita paikkoja samalle tavaralle. Kategorioittain säilömisen avulla tiedät aina, missä tavara on.

Viimeinen ohje on, että säilytystila kannattaa jakaa neliskanttisiin lokeroihin esimerkiksi laittamalla hyllyjen päälle kenkälaatikoita, joihin laitat tavarat. Näin saat ne helposti ulos hyllyltä.

Siivouksen syvällisempiä lopputulemia

Konmari-metodin syvempänä ajatuksena on, että kun olet heittänyt pois turhat tavarat ja järjestänyt ne tavarat, jotka haluat säilyttää, tulet onnelliseksi. Sinulla on kotonasi ja ehkä työpaikallasikin miellyttävämpi olo, kun olet vain niiden tavaroiden ympäröimä, jotka tekevät sinut onnelliseksi.

Niiden tavaroiden, jotka eivät tee sinua onnelliseksi, karsiminen pois auttaa sinua ymmärtämään, mikä on sinulle oikeasti tärkeää. Kun olet siivonnut turhan roinan, voit keskittyä ajattelemaan sinulle tärkeitä asioita. Ajatuksena on, että vain puhtaassa ja järjestetyssä kodissa voit tutkia sisintäsi, kun turhat ärsykkeet ja lastit on poistettu.

Konmari sanoo, ettei hänen uralleen ole vielä osunut henkilöä, joka olisi kerran siivottuaan sortunut uudelleen säilyttämään tavaraa, jota ei tarvitse. Muutos tarvitsee tehdä vain kerran vaikka hän huomauttaakin, että keskimäärin koko asunnon siivoaminen on noin puolen vuoden projekti.