Ikkunanpesun yleisimmät virheet

Kirkas kevätaurinko kurkistelee jo ikkunoista ja paljastaa ikkunaruutuihin talven aikana kertyneen lian. Ikkunanpesu-urakka saattaa uuvuttaa jo ennen kuin on aloittanut. Ikkunanpesu on kuitenkin mukavaa puuhaa, kun on hyvät välineet ja sopiva sää. Varsinkin välineet kannattaa tarkistaa ennen kuin alkaa hommiin. Keräsimme sinulle ohjeita ja vinkkejä onnistuneeseen ikkunanpesuun.

Ristikkoikkuna, jossa on siniruudulliset verhot.

Vältä näitä virheitä ikkunanpesussa

Vääränlaiset välineet

Rikkinäisillä ja likaisilla välineillä ikkunanpesijä saa vain pahan tuulen. Valitse välineet tarpeidesi ja viitseliäisyytesi mukaan. Ikkunanpesuun voi hankkia myös pesureita, jolla pesu sujuu kätevästi ja nopeasti.

Huono ajankohta

Oikein kirkkaalla aurinkoisella säällä ei kannata ryhtyä pesemään ikkunoita. Auringonpaiste kuivattaa pesuveden tahroiksi ikkunaan. Samoin liian tuulinen sää kuivattaa ikkunan ennen kuin sen on ehtinyt kuivata lastalla. Myös silloin pesuvesi kuivuu raidoiksi ikkunan pintaan.

Liikaa pesuainetta

Pesuainetta on hyvä käyttää, mutta liiallinen annostelu jättää ikkunan pinnan sameaksi. Voit hankkia ikkunanpesuun tarkoitettua pesuainetta tai käyttää esimerkiksi käsitiskiainetta. Lorauta tällöin pesuveteen vähän etikkaa, se kirkastaa ikkunat. 

Liian märkä ikkunanpesin

Jos ikkunanpesin on liian märkä, siitä valuva vesi kastelee ikkunanpuitteet, seinän ja lattian. Purista pesimen mikrokuituliinaa tarpeeksi ennen kuin asetat sen taas paikoilleen.

Likainen pesuvesi

Vaihda pesuvesi tarpeeksi usein. Likaisella pesuvedellä vain siirtelet likaa paikasta toiseen. Varsinkin uloimpia ja likaisimpia ikkunoita pestessä veden voi vaihtaa vaikka jokaisen ikkunan jälkeen.

Ikkuna josta näkyy vihertävä pihamaisema. Ikkunalaudalla viherkasvi.

Vinkkejä kätevään ikkunanpesuun

Hanki hyvät välineet

Ikkunanpesuun tarvitset vähimmillään ikkunaliinan ja kuivainlastan. Kätevä ikkunanpesin-kuivain on väline, jossa on toisella puolella mikrokuituinen pesuliina ja toisella puolella kuivainlasta. Sillä saa sekä pestyä että kuivattua ikkunat. 

Isoihin ikkunoihin kannattaa käyttää pitkävartista ikkunanpesintä tai jatkovartta sen sijaan, että kiipeilisi jakkaraviritelmien päälle. Jos ikkunoita on paljon, kannattaa satsata välineisiin ja kokeilla vaikka imurillista ikkunapesuria. 

Pese ikkunat oikeassa järjestyksessä

Ikkunanpesukin kannattaa tehdä likaisemmasta pinnasta puhtaampaan päin, eli uloimmat ikkunat kannattaa pestä ensin. Näin jo pestyihin ikkunoihin ei roisku pesuvettä, kun pesee likaisempia ikkunoita.

Älä paina kuivainlastaa liikaa

Kuivainlastalle riittää kevyt mutta riittävän napakka painaminen ikkunan pintaa vasten.

Kuivaa puolet erisuuntaisin vedoin

Kuivaa ikkuna toiselta puolen vaaka- ja toiselta pystyvedoin. Näin tiedät, kummalla puolella ikkunaa pesusta jäänyt raita on.

Älä käytä sanomalehteä ikkunan kiillottamiseen

Sanomalehteä ei kannata käyttää pestyn ikkunan kuivaamiseen, sillä kastuneen lehden muste voi tahrata ikkunanpuitteet.

Pyyhi myös ikkunanpuitteet ja ikkunalaudat

Viimeistele ikkunanpesu pyyhkimällä puitteet ja ikkunalaudat. Anna ikkunaruutujen kuivua ennen kuin suljet ikkunat. Näin ikkunoiden väliin ei kerry huurua.