Tehokas, johdoton, pussiton vai robotti-imuri?

Maailma on täynnä erilaisia pölynimureita ja niitä keksitään jatkuvasti lisää. Etenkin robotti-imureita on kehitetty viime vuosina paljon eteenpäin.

Halpa imuri ei välttämättä ole huono, jos osaat kiinnittää huomiota sinun käyttötarkoituksissasi olennaisiin ominaisuuksiin. Verkossa on paljon imureiden vertailuita, mutta ensin kannattaa miettiä, mitkä ovat itselle keskeisiä asioita, pitääkö imurin olla esimerkiksi tehokas, hiljainen vai ketterä.

Miten valita itselle paras pölynimuri?

Pölynimurin valintaan vaikuttavat olennaisesti asunnon koko ja sen asukit. Toisaalta myös budjetilla ja imurin tyypillä ja mahdollisesti myös ulkonäöllä on omat roolinsa.

Kuinka paljon asunnossasi on pistorasioita? Jos asut isossa talossa, jossa niitä on harvassa, kannattaa tarkistaa imurin sähköjohdon pituus. Uusissa taloissa on monesti runsaammin pistorasioita kuin vanhoissa. Isossa talossa saatat joutua kantamaan imuria, joten kaupassa kannattaa testata kahva, koska monia imureita joudut kantamaan sormivoimin.

Joudutko koukkimaan imurilla paljon rakoihin? Silloin kannattaa kiinnittää huomiota imurin varren pituuteen ja lisäsuulakkeisiin.

Allergikon kannattaa perehtyä imurin poistoilman suodattimiin. Suodatin voi olla pestävä tai vaihdettava. Imureille myönnetään myös allergiatunnuksia. Karvaisten lemmikkien omistajien kannattaa tarkistaa sekä imurin teho, suulakkeet sekä pölypussien saatavuus ja vaihtamisen helppous.

Usein imureista kerrotaan niiden äänenvoimakkuus ja imureiden hiljaisuutta mainostetaan, mutta onko se sinulle relevantti kriteeri? Jos kotonasi on matalia huonekaluja, kuten sohva tai kirjahylly, kannattaa tarkistaa suulakkeen korkeus, jotta se mahtuu kulkemaan.

Sopisiko johdoton imuri?

Täysin johdoton imuri voi olla hyvä valinta, jos et asu kovin isossa asunnossa. Sitä voit kuljettaa kätevästi mukana kapeistakin kohdista. Kuitenkin johdotonta imuria joudut kannattelemaan käsivoimin, jolloin se sopii vain maltillisen kokoisiin tiloihin. Keskeisiä ominaisuuksia ovat siis laitteen paino ja akun kesto.

Johdottoman varsi-imurin sijoituspaikassa pitää olla pistoke, eli mikä tahansa siivouskomero ei sovi sen säilyttämiseen ja lataamiseen. Johdottomat imurit ovat harvoin niin tehokkaita kuin johdolliset eli niitä ei välttämättä kannata hankkia esimerkiksi kotiin, jossa on karvaisia lemmikkejä.

Kannattaako pölypussiton imuri?

Pölypussittomia imureita on kehitetty, jotta imurin ostaja ei olisi riippuvainen pölypussien saatavuudesta ja joutuisi ostamaan niitä jatkuvasti ja jotta pusseista ei syntyisi ylimääräistä jätettä.

Jos harkitset pussittoman pölynimurin hankintaa, mieti, kuinka isoon roskikseen kotonasi tyhjennät säiliön eli kuinka hyvin sinne mahtuu kaatamaan roskia. Monissa testeissä on todettu, että isomman roskasäiliön tyhjentäminen on hankalaa ja roskat saattavat levitä ympäriinsä ja pölyt päästä takaisin huoneilmaan. Säiliötä pitää myös olla valmis puhdistamaan huolella, jos haluaa pussittoman imurin.

Robotti-imurien kehitystä

Robotti-imurien kehitys on kovaa, koska aiemmin niissä oli sen verran pahoja puutteita, että ne eivät aina olleet kannattava investointi. Robotti-imureiden hintoihin on alkanut tulla hajontaa ja nyt on myös edullisempia malleja saatavilla.

Hienoa robotti-imuria voit esimerkiksi ohjata digitaalisesti asunnon pohjapiirroksen mukaan, jolloin saat sen kiertämään pahimmat esteet. Pahimmillaan robotti-imurit ovat jääneet nurkkiin kiinni eivätkä ole saaneet kapeita rakoja siivottua.

Robotti-imureissa on kuitenkin edelleen rajoitteensa. Onko kotonasi korkeita kynnyksiä tai karvaisia mattoja? Robotti-imureissa on tämän osalta paljon eroja. Voi olla, että joudut vahtimaan ja auttamaan imuriasi irti, kun se jää jumiin. Silloin se ei ole niin kätevä ja huoleton, kun voisi robotilta toivoa. Jos kotonasi on kapeat portaat, robotti-imuria ei kannata valita ainoaksi imuriksi, koska sillä ei saa puhdistettua niitä.