Useat meistä istuvat työpöydän ääressä ison osan työajasta. Mukava työpöytä on oikeankokoinen, hyvin sijoitettu ja valaistu sekä toimivasti järjestetty. On tärkeää kiinnittää huomiota myös koululaisen pöytään.
Valitse oikeankokoinen pöytä
Työpöytää valitessa kannattaa ensimmäiseksi miettiä pöydän kokoa. Hyvän pöydän alle mahtuvat jalat ja päälle tarvittavat työvälineet ja materiaalit. Pöydän ääressä pitää myös voida liikkua vaivatta.
Jos työpöydällä pidetään isoa tietokonetta, kannattaa valita syvä pöytä, jotta ruudun saa etäämmälle. Leveyttä pitää olla sen verran, että paperit saa leviteltyä pöydälle helposti.
Pöydän sijoittaminen ja valaistus
Viihtyisin paikka työpöydälle on ikkunan ääressä. Tällöin silmät saavat levätä maisemassa silloin, kun pitää taukoa työnteosta. Luonnonvalo on myös miellyttävin valaistus työhuoneeseen.
Toimivaan valaistukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Työpöydän valaisin on sijoitettu oikein, kun valo ei heijastu tietokoneen ruudusta, ei luo häiritseviä varjoja, eikä osu suoraan näkökenttään. Riittävän tehokas valaistus auttaa työntekijää säilyttämään vireystasonsa.
Järjestys ennen kaikkea
Työpöydän järjestäminen lähtee siitä, että tavaroille ja tarvikkeille on riittävästi tilaa. Esimerkiksi pyörien päällä olevaa työpöydän alle sijoitettavaa laatikostoa voi käyttää aputasona.
Säilytysratkaisuja valitessa kannattaa miettiä myös, miten organisoidaan esimerkiksi paperit, pienesineet, kynät ja laturit. Hanki pöydällesi säilytyslokeroita ja pidä esillä vain oleelliset paperit. Kun kaikki tarvittava on ulottuvilla, työpöytä pysyy siistinä ja työnteko on sujuvampaa.
Työpöydän siivoaminen
Järjestä tavarat omille paikoilleen työpäivän jälkeen. Siivousta varten tyhjennä työpöytä. Pese pöytä yleispesuaineella ja mikrokuituliinalla. Selaa läpi paperit, järjestele ne eri työtehtävien ja projektien mukaan ja heitä pois tarpeettomat. Käy läpi post it -laput ja heitä pois ne, jotka eivät ole enää ajankohtaisia. Tyhjennä roskakori.
Puhdista silloin tällöin myös tietokoneesi näppäimistö ja hiiri ja pyyhi pölyt näyttöruudusta. Näppäimistössä on enemmän bakteereita kuin vessanpöntössä ja hiiressä sama määrä kuin oikeassa hiiressä.