Sappisaippua ja muut kestosuosikit kodin siivouksessa

Sappisaippua on vanhimpia ja edelleen tänä päivänä tehokkaimpia keinoja poistaa sitkeitä tahroja kodin eri tekstiileistä. Se tehoaa esimerkiksi hedelmä- ja marja-, viini-, veri-, öljy-, muste-, meikki-, hiki-, ruoho-, kahvi- ja teetahroille – siis melkeinpä kaikkeen. Löytyyhän kotoasi jo sappisaippua?

Sappisaippua on ympäristöystävällinen vaihtoehto verrattuna voimakkaisiin kemiallisiin tahranpoistajiin. Sappisaippuan raaka-aineita ovat palmu- ja kookosrasva, sappi sekä klorofylli. Nämä kaikki ovat luonnontuotteita eivätkä aiheuta vahinkoa päätyessään vesistöön.

Klorofylli eli lehtivihreä on orgaaninen molekyyli, jota kasvit tarvitsevat yhteyttämiseen. Se tuo sappisaippuaan sen ominaisen vihreän värin. Klorofylli on monin tavoin terveellinen syötynäkin mutta se on jo eri tarina.

Miten sappisaippuaa käytetään?

Kastele sappisaippua ja hiero sillä tahraa. Jos tahra vaikuttaa helposti irtoavalta, huuhtele saippua pois ja tarkista lopputulos. Jos tahra ei lähde tällä, anna saippuan vaikuttaa pidempään tai esimerkiksi tekstiilin voit laittaa pyykinpesukoneeseen. Jos tahrainen tekstiili on osa kiinteää huonekalua etkä voi upottaa sitä veteen, tuputtele pesemääsi kohtaa märällä sienellä, että saat saippuan pois.

Sappisaippua sopii kaikille tekstiileille, myös silkille ja villalle, vahinkoa aiheuttamatta. Sappisaippua on miedosti emäksinen ja varsin neutraali veteen sekoitettuna.

Sappisaippua tosiaan nimensä mukaisesti sisältää eläimistä saatavaa sappea eli se ei ole vegaaninen vaihtoehto.

Lue myös parhaat vinkkimme pyykin pesemiseen!

Soodaa hajunpoistoon

Siinä missä sappisaippua poistaa tahroja, sooda poistaa tehokkaasti hajua.

Sekoita soodaa veteen ja voit tehdä hajuttomaksi joko mikron tai jääkaapin. Laita sooda–vesiastia mikroon ja käynnistä se hetkeksi. Liuos on imenyt itseensä hajut. Laita samanlainen astia jääkaappiin ja anna sen olla siellä vaikka yön yli. Hajut ovat kadonneet.

Soodaa voit laittaa myös kenkäkaappiin tai suoraan hikisiin tai muuten pahanhajuisiin kenkiin. Poista sooda jonkin ajan kuluttua, esimerkiksi seuraavana päivänä, kopistelemalla tai imuroimalla. Myös puhdas kissanhiekka ajaa saman asian eli imee itseensä pahat hajut.

Voit käyttää soodasta ja vedestä sekoitettua tahnaa myös hopeoiden kiillotukseen.

Etikka kiillotukseen

Etikka on erinomainen kodin tavaroiden kiillotukseen. Sillä teet nopeasti esimerkiksi aterimista ja muista keittiön metalliastioista kiiltäviä. Se käy myös esimerkiksi kahvinkeittimen pesuun.

Kylpyhuoneen puolella etikka poistaa saostumat hanoista ja suihkupäästä. Etikkaa voit kaataa myös viemäriin, joka vaatii puhdistusta. Etikalla kiillotat myös suihkukaapin seinät. Varo kuitenkin esimerkiksi marmoria, sillä etikka on emäksistä ja saattaa vahingoittaa herkkiä materiaaleja. Kaakelit saat myös kiiltämään etikalla mutta taas vältä saumoja etikan kanssa.

Etikka auttaa myös ikkunoiden pesussa. Laita sitä pieni loraus pesuveteen niin ikkunalasit saavat paremman kiillon.

Näillä kestovinkeillä ja ikisuosikeilla kohti puhtaampaa kotia!