Lattian pesu: ohjeet eri materiaaleille

Kodin siivous päätetään usein lattioiden pesemiseen. Näin saadaan loputkin pinnoilta varisseet roskat ja pölyt pois. Ennen pesua lattia kannattaa imuroida huolellisesti tai kuivamopata tarkoitukseen sopivalla välineellä. Pesemiseen tarvitaan moppi tai vastaava pesin.

Lattianpesintä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota moppiosan kiinnitykseen eli saako mopin tai pyyhkeen helposti paikoilleen ja irti. Samoin pesimen vartta kannattaa tarkastella, sen tulisi taipua matalien tasojen alle ja olla sopivan mittainen. Mopin tai pyyhkeen olisi hyvä olla nopeasti kuivuva, jotta se ei ala pidemmän päälle haista tunkkaiselle.

Kaikille lattiapinnoille sopii moppaaminen ja pyyhkiminen nihkeällä. Laatta-, kivi- ja muovilattioita voi pyyhkiä kostealla pesimellä, mutta märkäpyyhintää voi tehdä vain pesutiloissa.

Parkettilattian pesu

Parkettilattialle riittää imuroinnin jälkeen pyyhkiminen nihkeällä pesimellä. Pesuaineena kannattaa käyttää miedosti emäksisistä vaihtoehtoa. Öljytty parketti on pinnaltaan antistaattinen eikä kerää likaa kuten pölyä ja hiuksia. Tahrat pitää poistaa tuoreeltaan, jolloin ne saa pois vedellä tai miedolla puhdistusaineella. Vesi kannattaa kuivata lopuksi pois.

Laminaattilattian pesu

Älä käytä laminaattilattian pesuun saippuapohjaista pesuainetta, se jättää himmeän kalvon laminaatin pintaan. Peseminen tulee tehdä mahdollisimman vähällä vedellä, koska vesi voi turvottaa materiaalin pilalle. Voit käyttää pesuun mietoa yleispuhdistusainetta.

Vinyylilattian pesu

Vinyylilattian voi puhdistaa kuiva- tai nihkeäpyyhinnällä. Mattapintaisesta vinyylistä rasvatahrat erottuvat usein selvästi. Ne kannattaa pyyhkiä pois heti tuoreeltaan, mutta kuivuneisiin tahroihin saattaa tarvita pinnalle sopivan puhdistusaineen. Sellaisen löytää hyvin varustellusta rautakaupasta. Tiskiainetta tai muuta saippuaa sisältävää ainetta ei kannata käyttää, koska ne tekevät pinnasta helposti liukkaan.

Laattalattian pesu

Keraamiset ja puristelaatat voi pyyhkiä kostealla. Pese silloin tällöin vahvasti emäksisellä pesuaineella ja harjalla. Puhdista myös saumat silloin tällöin, tummat saumat voi puhdistaa emäksisellä puhdistusaineella ja harjalla, ja vaaleat saumat klooria sisältävällä puhdistusaineella ja harjalla.

Muovimattolattian pesu

Muovilattia kestää kosteamoppausta. Käytä pesuliuokseen yleispuhdistusainetta. Pyyhinnän jälkeen on hyvä käyttää muovimattolattialle tarkoitettua puhdistusainetta, joka sisältää esimerkiksi aktiivivahaa. Säännöllinen vahaus tekee lattiasta likaa hylkivän ja suojaa sen pintaa.

Lautalattian pesu

Maalaamattoman puulattian voi pestä kylmällä vedellä, johon on lisätty mäntysuopaa. Harjaa juuriharjalla lattialautojen suuntaisesti. Älä anna veden seisoa lattialla.

Maalatulle puulattialle riittää mieto pesuaine ja pyyhkiminen nihkeällä pesimellä, joka on väännetty miltei kuivaksi.

Luonnonkivilattian pesu

Pyyhi nesteet pois nopeasti luonnonkivilattialta, se on huokoinen ja imee sisäänsä happamat nesteet. Pyyhi lattia nihkeällä tai kuivalla pesimellä, tavallinen lattiapesin käy, mutta voit käyttää myös sienimäistä pesintä. Voit käyttää luonnonkiville suunniteltua suoja-ainetta, joka suojaa kiveä likaantumiselta ja naarmuuntumiselta.