Kodin kevättyhjennys – talvitamineet varastoon

Keväällä sää lämpenee, toppatakki käy kuumaksi ja pipo hiostaa. Lumen sulaessa hiihtokausi on auttamatta ohi. On aika laittaa talvitamineet varastoon.

Talvivaatteiden huolto ja varastointi

Talvella tarvitaan lämpimiä vaatteita, jotka täyttävät naulakot ja kaapit. Niiden huolto ja varastoon laittaminen tuo kotiin tilaa ja raikkautta. Pese ja tuuleta varastoitavat vaatteet ja säilö henkarivaatteet ilmavasti rekkitangoille ja muut tiiviisiin laatikoihin tai pusseihin.

Toppavaatteiden pesu

Pese toppavaatteet mieluusti yksinään. Huolehdi, että rummussa on vaatteelle tilaa liikkua pesun aikana. Käännä vaate nurinpäin, sulje vetoketjut ja mahdolliset tarranauhat sekä irroita somisteet kuten turkisreunukset.

Noudata pesulapun pesuohjetta. Useimmiten toppavaatteet pestään 40 asteen pesulämpötilassa väljässä vedessä ja kevyellä linkouksella. Käytä maltillinen määrä mietoa valkaisuaineetonta pesuainetta. Ripusta märkä vaate tukevalle henkarille ja kuivata ilmavassa paikassa. Jos pesuohje sallii rumpukuivauksen, voit laittaa vaatteen kuivausrumpuun. Jotkin tekniset materiaalit eivät kestä rumpukuivausta.

Talvivaatteiden huolto ja varastoon laittaminen tuo kotiin tilaa ja raikkautta.

Untuvatakin pesu

Varmista ennen pesua, että untuvatakki mahtuu pesukoneeseen. Sulje vetoketjut ja tarrat ja poista somisteet kuten turkisreunukset. Kastele takki läpikotaisin. Käytä pesulapun mukaista pesuohjelmaa (useimmiten hienopesu 30 astetta) ja untuvatuotteille tarkoitettua pesuainetta 1/3 normaalista pesuainemäärästä.

Kuivata untuvatakki huolellisesti. Jos vaate kestää rumpukuivauksen, voit kuivata sen nurin käännettynä alhaisen lämpötilan ohjelmassa. Muutoin kuivata se ilmavasti ja pöyhi säännöllisesti kuivauksen aikana, jotta untuvat eivät jää möykyiksi. Kuivausrummussa vaate kuivuu muutamassa tunnissa, ilmakuivaukseen saattaa mennä muutama vuorokausi.

Villavaatteiden pesu

Villa on itsepuhdistuva materiaali ja villaisen vaatteen puhdistamiseksi riittää usein huolellinen tuuletus. Jos tulee tarve pestä villavaatetta, täytyy muistaa kaksi tärkeää asiaa: käsinpesu ja villapesuaine. Jotkin villavaatteet ovat konepestäviä, mutta jos et ole varma, kestääkö upea villainen paitasi konepesun, pese se käsin.

Konepesussa pesulämpötila kannattaa valita villapesu- tai käsinpesuohjelma ja pitää 30 asteessa. Linkousta ei suositella. Kutistumisen riskiä vähentää, kun liotat villavaatteen kylmässä vedessä noin tunnin ajan ennen konepesua.

Poista liika kosteus villavaatteesta asettamalla se paksun pyyhkeen päälle ja rullaamalla sitten pyyhkeen sisään. Älä väännä vettä pois. Asettele kostea vaate tasaiselle alustalle ja muotoile mittoihinsa. Anna kuivua huoneenlämmössä.

Villaiset asusteet kuten pipot voi useimmiten pestä pesukoneessa villaohjelmalla ja villapesuaineella.

Talviasusteiden pesu

Villaiset asusteet kuten pipot, lapaset ja villasukat voi useimmiten pestä pesukoneessa villaohjelmalla ja villapesuaineella. Laita tupsupipo pesupussiin. Lempiasusteet kannattaa pestä käsin, etteivät ne huovu koneessa pilalle. Kuivata ilmavasti.

Vedenkestävät käsineet voi pestä hellävaraisella pesuohjelmalla samanväristen kanssa ja kuivata nurinpäin käännettynä. Älä vedä vuoria irralleen käsineen sisältä, vaan käännä koko käsine nurinpäin. Kuivata ensin pinta ja sitten huolellisesti vuori.

Talvijalkineiden huolto ja varastointi

Talvikengät kannattaa puhdistaa ja huoltaa ennen varastointia. Puhdista kenkien pinnasta lika ja pöly kullekin materiaalille sopivalla liinalla tai pyyhkeellä. Käsittele nahkakengät niille sopivalla voiteella tai kenkärasvalla, ettei nahka kuivu ja halkeile kesän aikana. Puhdista myös Gore-tex-kengät ja suojaa ne tex-materiaaleille sopivalla suihkeella.

Aseta kenkiin kenkälestit tai täytä ne mytyksi rypistetyllä sanomalehdellä. Säilytä kengät mieluiten kenkälaatikossa. Kenkiä pitäisi säilyttää kuivassa, joten ulkovarasto on niille liian kostea paikka. Myös patterin edustoja ja muita liian lämpimiä paikkoja pitää välttää.

Talvikengät kannattaa puhdistaa ja huoltaa ennen varastointia. Säilytä kengät kesän ajan kuivassa paikassa.

Talviset harrastusvälineet varastoon

Suksien huolto ja varastointi

Sukset kannattaa puhdistaa ja huoltaa ennen kesävarastointia. Pitopohjasuksen pohjan voi pestä vedellä puhtaaksi. Luistelusuksissa riittää niiden puhtaaksi harjaaminen. Suksiin voi laittaa kesäksi huoltovahan, mutta ne voi myös varastoida ilman sitä.

Sukset eivät mene pilalle, jos jättää voiteet niiden pintaan, mutta silloin on syksyllä edessä työläämpi huolto. Hiihtokauden viimeinen voitelu suojaa suksea kesän lämpimillä keleillä.

Sukset kannattaa varastoida viileässä. Voit laittaa ne pystyyn seinää vasten tai vaakasuoraan varaston katon rajaan rakennetulle telineelle. Tärkeintä on, että sukset pysyvät rentoina ja viileinä.

Laskettelusukset ja lumilauta varastoon

Säilytä laskettelusukset ja lumilauta kuivassa paikassa. Autokatos ei ole paras vaihtoehto, sillä siellä lämpötilan vaihtelut voivat kerätä kosteutta kantteihin. Suksia ja lautaa ei kannata vain työntää varastoon avaamattomassa suksipussissa, ettei sitten syksyllä tule esiin ruostuneita kantteja.

Keväthuollon voi teettää ammattilaisella, mutta vähimmillään riittää, kun kuivaa kantit ja pohjat pyyhkeellä, putsaa karstat ja noet pohjista voiteenpoistoaineella ja levittää pohjaan pehmeän suojavoiteen. Sen voi jättää siklaamatta ja huoltaa pohjan sitten kauden taas alkaessa.

Säilytä laskettelusukset kuivassa paikassa. Keväthuollon voi teettää ammattilaisella, tai vain kuivata kantit ja pohjat pyyhkeellä itse, putsata karstat ja noet pohjista voiteenpoistoaineella ja levittää pohjaan pehmeän suojavoiteen.

Monojen säilytys

Monot säilyvät parhaiten kuivassa. Ota kuivausta varten monojen sisäkengät ulos ja pohjalliset pois. Laita ennen varastointia sisäkengät ja pohjalliset paikoilleen ja sulje soljet kevyesti.

Luistinten säilytys

Luistinten terät saattavat ruostua kesäsäilytyksen aikana, jos niihin pääsee kosteutta. Älä käytä kovia teräsuojia säilytyksen aikana. Säilytä luistimet mieluummin pehmeiden kangassuojien kanssa tai kokonaan ilman teräsuojia. Voit myös voidella terät hapottomalla öljyllä ennen kuin laitat luistimet kesäsäilöön.

Pulkat, kelkat ja liukurit

Pulkat, kelkat ja liukurit ovat hauskan talvipäivän perusvälineitä, mutta kesällä niillä ei voi tehdä oikein mitään. Mitään erityistä keväthuoltoa ne eivät tarvitse. Hakkaa varaston seinään naula, johon ripustat liukurit. Pulkat ja kelkat voit asettaa seinää vasten pystyyn tai vaikka ylähyllylle pinoon, jos ne mahtuvat sinne.