Joulukoristeiden säilytys ja huolto

On taas se aika vuodesta, kun joulukoristeet on kaivettu esiin ja ripustettu koristamaan kotia. Ikkunoissa loistavat tähdet ja kyntteliköt, hyllyn päällä seisoo seimiasetelma ja seinillä juoksee lasten askartelemia tonttuja. Joulukuusikin seisoo jo koristeltuna nurkassa.

Kun joulukoristeet kaivaa varastosta esiin, niiden kunto kannattaa tarkistaa. Varsinkin jouluvalot on jo turvallisuuden vuoksi hyvä tarkistaa ja huoltaa. Joulun jälkeen tulee ajankohtaiseksi miettiä säilytysratkaisuja koristeille, jotta ne voisi seuraavanakin vuonna ripustaa kodin asukkaita ilahduttamaan.

Miten koristeet kannattaa säilyttää ja huoltaa?

Värikkäitä jouluvaloja.

Hylly- ja pöytäkoristeet

Joulutunnelma alkaa siitä, kun otetaan esiin joulukoristelaatikot ja asetellaan koristeet paikoilleen. Ne voivat olla niin hienoja design- tai perintökoristeita kuin lasten päiväkodissa askartelemia tonttujakin, mutta kaikki yhtä rakkaita. 

Tarkista koristeiden kunto ja korjaa mahdolliset rikkoutumat. Seimiasetelma saattaa tarvita vähän liimaa ja tontulta on tippunut toinen silmä. Pöydille ja hyllyille aseteltavista jouluisista figuureista kannattaa pyyhkäistä pölyt.

Joulukoristeet on helppo löytää varastosta, kun pakkaa ne läpinäkyviin laatikoihin. Säilytä koristeet joulun jälkeen lämpimässä ja kuivassa paikassa. Pakkaa ne lajin mukaan laatikoihin tai vaikka joululahjojen lahjapusseihin, kiedo särkyvät kuplamuoviin. Lasisten ja kristallisten koristeiden säilytyksessä kannattaa suosia kuplamuovia. Koristeiden alkuperäiset pakkaukset kannattaa myös säilyttää ja käyttää niitä. 

Hopeanvärinen joulupallo.

Kuusenkoristeet

Kuusen koristelusta ihmisillä on erilaisia näkemyksiä. Toiset ripustavat kuusen täyteen koristeita, toiset taas pitäytyvät pelkistetymmissä ratkaisuissa. Melkein kaikilta löytynee kuitenkin kuusesta kynttilävalot. Kuusenkoristeet harvoin tarvitsevat huoltoa, mutta kynttilät kannattaa tarkistaa.

Eri valmistajilla on säilytysratkaisuja joulukoristeille. Kuusenkoristeille sopivia lokerolaatikoita löytyy useastakin paikasta. Niihin pallot ja muut koristeet saa omiin lokeroihinsa, jolloin ne eivät kolise toisiaan vasten ja siksi naarmuunnu. Pienet pallot säilyvät kananmunakennoissakin.

Kiedo koristenauhat pahvinpalan ympärille. Kuusenkynttilöiden säilytys on usein kinkkistä, kun johdot sotkeentuvat toistensa ympärille. Kiedo kynttiläjohto pahvin tai ison kananmunakennon ympärille, niin johtospagetti on helpompi selvittää.

Kuparin värinen joulupallo joulukuusessa.

Jouluvalot

Joulun tunnelmaa kotiin tuovat erilaiset jouluvalot. On valonauhoja ja kynttelikköjä sekä kuusenkynttilöitä. Jouluvalojen kanssa kannattaa olla tarkkana siinä, että sopivatko valot sisä- vai ulkokäyttöön. Sisävaloja ei saa laittaa ulos, koska ne eivät kestä kosteutta ja kylmää.

Tarkista valosarjan kunto ennen käyttöönottoa. Rikkoutunut valosarja kuuluu SER-sähköromukeräykseen. Useista jouluvaloista voi vaihtaa rikkinäisen lampun. Varmista, että vaihdettava lamppu vastaa tyypiltään ja mitoitukseltaan (jännite ja teho) alkuperäistä. LED-valoja on vaikea korjata, rikkinäiset LED-valot kannattaakin suosiolla heittää keräykseen.

Jouluvalosarjojen alkuperäiset pakkaukset kannattaa säilyttää. Niissä joulujen välinen varastointi onnistuu parhaiten. Jos pakkausta ei löydy, kiedo valot sopivan kokoisen pahvinpalan ympärille. Valosarjat pitää säilyttää kuivassa paikassa ja välttää käsittelyä kylmänä.