Aina ei tule ajatelleeksi kodin siivouksen ympäristöystävällisyyttä. Puhdistusaineiden valmistaminen ja niiden raaka-aineina käytettyjen kemikaalien hajoaminen kuormittavat ympäristöä, samoin siivousvälineiden valmistus ja niiden hävittäminen käyttöelinkaaren päässä. Mitä sitten kannattaa ottaa huomioon, kun tuotteita hankkii, ja miten niistä pääsee eroon?
Ympäristöystävälliset puhdistusaineet
Ympäristölle ystävällistä on, kun et lotraa puhdistusaineiden kanssa. Hanki vain muutama tuote, joilla pärjäät kaikessa siivouksessa. Desinfioivat ja antibakteeriset tuotteet kannattaa jättää kaupan hyllyyn.
Puhdistusaineiden pakkauksista löytyvät varoitusmerkit kertovat tuotteiden sisältämien kemikaalien haitallisuudesta ihmisille ja luonnolle. Mitä enemmän erilaisia raaka-aineita puhdistusaine sisältää, sitä todennäköisemmin niistä osa on tarpeettomia. Suosi mahdollisimman yksinkertaisia tuotteita. Vältä voimakkaita, monivaikutteisia ja hajustettuja aineita. Suosi tiivisteitä, niissä ei ole niin paljon säilöntäaineita.
Ekomerkkiin ei kannata välttämättä luottaa. Siivouskemikaalien ainesosalistaan ei tarvitse laittaa kaikkia tuotteen ainesosia, joten niiden ympäristöystävällisyyttä on vaikea arvioida. Todennäköisimmin ekologisia puhdistusaineita saat ekokaupoista.
Ympäristöystävällisiä puhdistusaineita löytyy myös keittiöstä. Esimerkiksi ruokasooda, etikka ja sitruuna tepsivät moneen likaan.
Säännöllinen siivous vähentää kemikaalien tarvetta
Siivoaminen aiheuttaa kemikaalikuormituksen niin kodissa asuville ihmisille kuin ympäröivälle luonnollekin. Kaikki kemikaalit eivät katoa jätevedenpuhdistusprosessissa, vaan ne kulkeutuvat luontoon. Osa hajoaa nopeasti, toiset rehevöittävät vesistöjä ja saattavat kulkeutua ihmisten ravintoonkin.
Helpoin tapa välttää kemikaalikuormitusta on suosia kemikaalitonta siivousta. Pelkkä vesi tepsii moneen tahraan, jos puhdistuksen suorittaa välittömästi tahran syntymisen jälkeen. Säännöllinen siivous on ympäristöystävällisyydenkin kannalta tärkeää. Kun lika ei pääse pinttymään, ei tarvita vahvoja puhdistusaineita.
Kestävät siivousvälineet
Siivousvälineiksi kannattaa hankkia laadukkaita ja kestäviä tuotteita. Laadukkaat omien tarpeiden mukaiset siivousvälineet kestävät vuosia. Älä hanki turhia välineitä, joita heität sitten suursiivouksessa pois. Hanki kertakäyttöisten siivousliinojen tilalle kestävämpiä. Pesu 60–90 asteessa puhdistaa siivousliinat.
Mikrokuituliinat ja -mopit ovat pitkäikäisiä ja niillä on hyvä hankausteho. Niiden avulla selviää usein ilman puhdistuskemikaaleja.
Puhdistusaineiden ja siivousvälineiden ympäristöystävällinen hävittäminen
Yli jääneet puhdistusaineet eivät kuulu viemäriin. Ne voi toimittaa maksutta lähimmälle jäteasemalle. Valitse mahdollisimman vähän pakkausmateriaalia kuluttava tiivistetty puhdistusaine. Näin vältät pakkausjätettä. Kierrätä pakkaus tai pullo sen kyljessä olevan kierrätysmerkinnän mukaan.
Likaantuneet ja kuluneet mikrokuituliinat ja muut siivousliinat voi laittaa sekajätteeseen. Kulahtanut tiskiharja ja wc-harja kuuluvat sinne myös, samoin imurin pölypussit ja kumihanskat. Jotkut siivousliinat ovat kompostoitavia, ne voi laittaa biojätteeseen. Pakkauksessa on mainittu kompostoitavuus.
Rikkinäinen imuri kuuluu sähkölaiteromuun (SER).