Syksyn lähestyessä alkaa mieli taas tehdä takkaan tulet. Illalla on mukava kääriytyä vilttiin takkatulen loimussa ja nauttia kuppi teetä. Takka on hyvä puhdistaa säännöllisesti, jotta lika ei pinty sen pintaan. Takan puhdistaminen on tärkeää myös kodin turvallisuuden kannalta.
Varmista takkaa puhdistaessasi, että tuhka on kokonaan jäähtynyt ennen kuin aloitat urakan. Kuuma tuhka voi aiheuttaa vahinkoa takan ulkopuolella, jopa sytyttää säilytysastian tuleen.
Ensin eroon tuhkasta
Tarkista takan tuhkaluukku ja tyhjennä tarvittaessa. Poista tuhkat myös arinalta. Tyhjennä tuhkat pihalla sijaitsevaan palamattomaan, kannelliseen astiaan.
Imuroi takka tuhkaimurilla tai tavallisella imurilla, johon on kiinnitetty tuhkaimuriosa. Peruspölynimuri ei kestä hienojakoista tuhkaa. Voit myös harjata takan puhtaaksi tuhkaharjalla. Ripottele tällöin tuhkan päälle käytettyjä kahvinpuruja sitomaan lentotuhkaa.
Eri takkatyypeille erilaiset puhdistusohjeet
Takkoja on monentyyppisiä ja niiden puhdistusohjeet vaihtelevat. Kaupasta löytyy monenlaisia takanpuhdistusaineita, mutta useimmiten puhdistukseen käy vesi ja tavallinen emäksinen puhdistusaine kuten käsitiskiaine. Valurautatakan puhdistukseen vettä ei kuitenkaan kannata käyttää.
Kuivaa takka pesun jälkeen paperipyyhkeillä tai pehmeällä siivousliinalla.
Vuolukivitakan puhdistus
Puhdista vuolukivitakka vedellä, jossa on käsitiskiainetta. Rasva- ja steariinitahrojen puhdistamiseen saattaa tarvita erikoispuhdistusaineita. Kaikkein vaikeimpiin tahroihin voi kokeilla varovasti hiomasientä.
Erikoiskäsiteltyjen vuolukivitakkojen puhdistuksessa hyvä vaihtoehto on kuuma höyrypesuri tai lämpöilmapuhallin. Käytä lämpöpuhallinta varovasti, ettei se lohkaise kiven pintaa. Älä käytä hiomasientä.
Tiilitakan puhdistus
Tiilitakan nokitahroihin voi suihkutella vettä ja puhdistaa ne sitten käsitiskiainevedellä ja juuriharjalla.
Kaakeliuunin puhdistus
Kaakeliuunin voi myös puhdistaa vedellä ja käsitiskiaineella. Saumoihin pinttynyttä likaa on vaikea saada pois, joten ne kannattaa puhdistaa säännöllisesti.
Maalatun teräs- tai valurautatakan puhdistus
Maalattu teräs- tai valurautapinta ei kestä liiallista hankaamista ja naarmuttamista. Puhdistukseen käy tavallinen käsitiskiaine ja hankaamiseen voi käyttää sientä tai talouspaperia.
Maalaamattoman valurautatakan puhdistus
Maalaamaton valurautapinta saattaa ruostua, mikäli siihen jää kosteutta. Vanha hyvä keino sen puhdistamiseen on hieroa valurautapintaan silavaa.
Takan lasin puhdistaminen
Takan luukun puhdistus kirkastaa sieltä kajastavan valon. Helppo tapa puhdistaa luukku on käyttää tuhkaa. Vanha sukka toimii hankaimena. Suojaa lattia sanomalehtipaperilla. Laita käteesi kumihanska ja sen päälle sukka. Kasta sukka veteen ja ota siihen tuhkaluukusta tuhkaa. Hankaa sitten luukun lasi puhtaaksi.
Aika kutsua nuohooja?
Nuohoojan säännöllinen käynti pitää hormin vedon hyvänä ja ehkäisee nokipaloa. Tulisija täytyy nuohota vähintään kerran vuodessa. Nuohouksesta säädetään pelastuslaissa. Vastuu nuohouksesta on asunnon omistajalla tai haltijalla eli nykyään on jokaisen oma tehtävä huolehtia, että talon, mökin tai muun kiinteistön tulisijat ja hormit nuohotaan ammattilaisen toimesta lain määrittämin aikavälein.